Calendar

 

Ultimele Noutăți

Green Days Oradea

Green Days Oradea

ECOTOP Oradea te invită sa participi la Green Days. Ai fost asaltat în ultima vreme de tot...

Ecochallenge 2019 - rezultate

Ecochallenge 2019 - rezultate

Ecochallenge este un concurs interșcolar cu tema protecția naturii a cărui primă ediție a fost...

Junior Ranger 2018

Junior Ranger 2018

Am ajuns la a cincea ediție a taberelor ”Junior Ranger”de la Damiș. Cu un grup de 16 ”experți” în...

PerPedes 2018

PerPedes 2018

Ediţia a -18-a a concursului PerPedes, organizat de către colegii noştrii de la Albamont a avut...

 • Green Days Oradea

  Green Days Oradea

 • Ecochallenge 2019 - rezultate

  Ecochallenge 2019 - rezultate

 • Junior Ranger 2018

  Junior Ranger 2018

 • PerPedes 2018

  PerPedes 2018

 

Damiș

În august 2006 ECOTOP a cumpărat o gospodărie ţărănească în satul Damiş.
Ideea era înfiinţarea unui centru de resurse al organizaţiei , urmând ca în timp acesta să se dezvolte şi să devină o bază de educaţie pentru copii şi tineri şi centru de vizitare pentru ariile protejate din areal.
În cei opt ani care au trecut mare parte a efortului financiar al organizaţiei s-a canalizat spre modernizarea clădirilor şi amenajarea lor în aşa fel încât să corespundă cerinţelor unui astfel de centru.
Prima construcţie realizată a fost toaleta cu compostare. Am construit-o cu forţe proprii şi ajutorul unui meşter localnic. Am reuşit să câştigăm admiraţia localnicilor, nimeni nu mai văzuse până atunci aşa ceva la Damiş….problema era că nici noi nu prea ştiam cum funcţioneaţă.
Anul acesta am golit primul compartiment cu compost, pe care l-am împrăștiat în livadă. Concluzia: sistemul funcționează.
Am început să ne facem planuri de viitor şi să ne gândim foarte serios la amenajarea şurii din curte, ca loc de cazare şi de derulare de activităţi (cursuri, întâlniri, forumuri comunitare).
Prin mai multe proiecte am reuşit să atragem fonduri în acest scop şi am trecut la punerea în practică a planurilor. Astfel, până în primăvara anului 2009, am reuşit să terminăm reclădirea șurii, cu posibilitate de cazare în regim de cabană de munte, cu bucătărie şi sală de mese pentru cca 20 de persoane, care se numeşte Centrul de Resurse şi promovare turistică “Casa Craiului”.
Sumele investite au provenit din finanţări nerambursabile de la Peace Corps SUA , UNDP – prin programul GEF, EEA Grants – NGO Fund.
În anii care au trecut Centrul a găzduit mai multe serii de cursuri - curs speo, curs de scriere de proiecte, curs de teambuilding, activităţi de educaţie pentru mediu cu copii din Oradea şi din comunităţile locale din areal, am avut grupuri de vizitatori din Ungaria, care au rămas încântaţi de frumuseţea zonei, şi se întorc de două , trei ori pe an. Îcepând cu vara anului 2012 am organizat mai multe tabere Junior Ranger, laactivitățile cărora au participat copii din Oradea și zona rurală a județului Bihor. Cum vedem viitorul?
În viitor dorim să ne implicăm cât mai mult posibil în administrarea sitului Natura 2000 - RO SCI 0062 – Defileul Crisului Repede - Pădurea Craiului, aflat în custodia prietenilor şi partenerilor noştri de la Centrul pentru Arii protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor – pe partea de educaţie pentru mediu vom organiza cât mai multe excursii tematice şi tabere în Centrul Casa Craiului.
Şi pentru că de lucru este tot timpul, în perioada următoare ne vom apuca să renovăm casa propriu zisă, care va servi ca birou şi loc de cazare pentru personalul care deserveşte Centrul pe perioada activităţilor. Avem în plan amenajarea unui atelier pentru meșteșuguri tradiționale, unde copiii doritori să poată practica olăritul, sculptura în lemn, țesutul, de la meșteri populari din areal.
În viitor dorim să organizăm cât mai multe activități nonformale cu copii și tineri, pentru a face cunoscut arealul și a atrage turiști doritori să cunoască această parte a Munților pădurea Craiului.

Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului
Casa Craiului

Subcategorii

Înapoi sus