Calendar

 

Ultimele Noutăți

Ecochallenge 2018

Ecochallenge 2018

INVITAŢIE ECOTOP Oradea in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor vă invită să...

Ecotura 2017

Ecotura 2017

Vă mulțuim pentru participare! © Foto...

ECOTURA 2016

ECOTURA 2016

Esti licean, scoala a inceput, dar tu deja te plictisesti? Vino cu noi pe Valea Misidului intr-o...

 • Ecochallenge 2018

  Ecochallenge 2018

 • Ecotura 2017

  Ecotura 2017

 • ECOTURA 2016

  ECOTURA 2016

 

Informare

Donează 2 % pentru mediu!

De ce e bine să folosiţi această prevedere?

 • Nu vă costă nimic.
 • Contribuiţi la eficientizarea cheltuirii banului public.
 • Puteţi ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs.
 • Vă puteţi asigura că acei bani rămân în comunitatea dvs.

ECOTOP Oradea te invită să sprijini educaţia în domeniul protejării mediului!

Participăm cu acest proiect la o sesiune de finanţare (oferit de Telekom). Putem să câştigăm doar cu ajutorul vostru. Votaţi-ne proiectul urmând paşii de mai jos şi distribuiţi!!! Cu cât strângem mai multe voturi cu atât vom fi mai aproape de realizarea proiectului.

Prin acest proiect urmărim să completăm educaţia tinerilor din Oradea referitor la importanţa mediului natural, pentru ca ei la rândul lor să conştientizeze şi să educe generaţiile viitoare despre valorile naturii. Am observat cu toţii cât de puţină importanţă i se oferă. E timpul să acţionăm! Iar noi suntem pregătiţi.

Ce trebuie să faci din 25 noiembrie:

 1. intră pehttp://teimplici.ro/index.php/site/login
  - şi creează-ţi un cont (ştim, nu e comfortabil - dar este necesar)
 2. accesează http://teimplici.ro/index.php/proiecte/view/id/67 şi votează proiectul ECHILIBRU OM - NATURĂ.
 3. Pentru a-ţi asigura intenţiile noastre serioase în a produce o schimbare în bine, te invităm să ne contactezi pentru detalii ale proiectului, sau pur şi simplu să ne cunoşti, la o cană cu ceai.

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Îţi mulţumim!

Decizia de exploatare sau nu a gazelor de șist e complicată – poate că e cazul pentru un verdict pozitiv, poate nu. Trebuie multe analize de oportunitate.

Dar după cum arată lucrurile acum, nu e decât un tun clasic din seria privatizării profiturilor și a socializării pierderilor. Iată 3 manipulări:

Moratoriul instituit de Guvernul Ponta I până în decembrie 2012 a oprit operaţiunile legate de gazele de şist, dar în lunile noiembrie - decembrie au fost concesionate şapte perimetre, dintre care trei în Bihor, susţine Partidul Verde într-un comunicat. În context, partidul a amintit de companiile Chevron, East-West Petroleum şi Clara Petroleum.

Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), ne-a declarat că în cursul anului 2012 nu a fost încheiat niciun acord petrolier pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist.

Între companiile care au acorduri petroliere cu ANRM pentru explorarea-exploatarea gazelor de şist se numără firma americană Chevron şi firma canadiană Midia Resources.

Chevron România Exploration and Production SRL are un acord în vigoare, preluat prin transfer în anul 2011, de la firma Regal Petroleum SRL, pentru un perimetru din Bârlad.

Tot Chevron are şi acorduri pentru perimetrele Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche. Acestea sunt "acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector)".

După ce americanii au inventat tehnologia de exploatare, gazele de şist au început să fie folosite pentru încălzire, ele fiind cunoscute de peste 200 de ani.

Gazele de şist sunt considerate resurse neconvenţionale care se află într-o concentraţie mică în volume de rocă, cu dispersie pe suprafeţe mari, aflate la adâncimi de 2-3 km. Extragerea acestora se realizează printr-o tehnologie numită fracturare hidraulică.

Pe harta de risc figurează două perimetre de explorare - dezvoltare –exploatare din judeţul Bihor, respectiv EX -2 Tria şi EX – 3 Băile Felix.
În perimetrele respective sunt mai multe situri Natura 2000, zone predispuse la alunecări de teren, zone cu risc de inundaţii şi cutremure.

Descărcaţi harta în varianta PDF de aici.

Subcategorii

Înapoi sus