Calendar

 

Ultimele Noutăți

Ecochallenge 2018

Ecochallenge 2018

INVITAŢIE ECOTOP Oradea in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor vă invită să...

Ecotura 2017

Ecotura 2017

Vă mulțuim pentru participare! © Foto...

ECOTURA 2016

ECOTURA 2016

Esti licean, scoala a inceput, dar tu deja te plictisesti? Vino cu noi pe Valea Misidului intr-o...

  • Ecochallenge 2018

    Ecochallenge 2018

  • Ecotura 2017

    Ecotura 2017

  • ECOTURA 2016

    ECOTURA 2016

 

Gaze de șist

Între companiile care au acorduri petroliere cu ANRM pentru explorarea-exploatarea gazelor de şist se numără firma americană Chevron şi firma canadiană Midia Resources.

Chevron România Exploration and Production SRL are un acord în vigoare, preluat prin transfer în anul 2011, de la firma Regal Petroleum SRL, pentru un perimetru din Bârlad.

Tot Chevron are şi acorduri pentru perimetrele Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche. Acestea sunt "acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector)".

Decizia de exploatare sau nu a gazelor de șist e complicată – poate că e cazul pentru un verdict pozitiv, poate nu. Trebuie multe analize de oportunitate.

Dar după cum arată lucrurile acum, nu e decât un tun clasic din seria privatizării profiturilor și a socializării pierderilor. Iată 3 manipulări:

Moratoriul instituit de Guvernul Ponta I până în decembrie 2012 a oprit operaţiunile legate de gazele de şist, dar în lunile noiembrie - decembrie au fost concesionate şapte perimetre, dintre care trei în Bihor, susţine Partidul Verde într-un comunicat. În context, partidul a amintit de companiile Chevron, East-West Petroleum şi Clara Petroleum.

Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), ne-a declarat că în cursul anului 2012 nu a fost încheiat niciun acord petrolier pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist.

Pe harta de risc figurează două perimetre de explorare - dezvoltare –exploatare din judeţul Bihor, respectiv EX -2 Tria şi EX – 3 Băile Felix.
În perimetrele respective sunt mai multe situri Natura 2000, zone predispuse la alunecări de teren, zone cu risc de inundaţii şi cutremure.

Descărcaţi harta în varianta PDF de aici.

După ce americanii au inventat tehnologia de exploatare, gazele de şist au început să fie folosite pentru încălzire, ele fiind cunoscute de peste 200 de ani.

Gazele de şist sunt considerate resurse neconvenţionale care se află într-o concentraţie mică în volume de rocă, cu dispersie pe suprafeţe mari, aflate la adâncimi de 2-3 km. Extragerea acestora se realizează printr-o tehnologie numită fracturare hidraulică.

Înapoi sus