Calendar

 

Ultimele Noutăți

Green Days Oradea

Green Days Oradea

ECOTOP Oradea te invită sa participi la Green Days. Ai fost asaltat în ultima vreme de tot...

Ecochallenge 2019 - rezultate

Ecochallenge 2019 - rezultate

Ecochallenge este un concurs interșcolar cu tema protecția naturii a cărui primă ediție a fost...

Junior Ranger 2018

Junior Ranger 2018

Am ajuns la a cincea ediție a taberelor ”Junior Ranger”de la Damiș. Cu un grup de 16 ”experți” în...

PerPedes 2018

PerPedes 2018

Ediţia a -18-a a concursului PerPedes, organizat de către colegii noştrii de la Albamont a avut...

 • Green Days Oradea

  Green Days Oradea

 • Ecochallenge 2019 - rezultate

  Ecochallenge 2019 - rezultate

 • Junior Ranger 2018

  Junior Ranger 2018

 • PerPedes 2018

  PerPedes 2018

 

Outdoor Academy

Junior Ranger 2018Am ajuns la a cincea ediție a taberelor ”Junior Ranger”de la Damiș.
Cu un grup de 16 ”experți” în broaște și alți amfibieni, am ajuns la Damiș. Ideea taberei era de a compara amfibienii din situl Natura2000 Betfia cu cei din Pădurea Craiului.
Ne-am deplasat cu arme și bagaje la Damiș, unde tinerii rangeri și-au instalat corturile în livada Centrului de Resurse Casa Craiului.

În prima zi am făcut o mică excursie de recunoaștere prin împrejurimi și am discutat programul zilelor următoare.
Cel mai mare succes a avut programul cu construirea adăpostului în pădure și dormitul sub cerul liber.

Dar am avut și trei excursii frumoase.

În Ponoraș am ajuns a patra zi, ca să constatăm ca nu prea curge apa în vale , și evident a trebuit să căutăm destul de mult după amfibieni. În schimb participanții au avut ocazia să intre într-o mică peșteră, de fapt un ponor cu tavanul prăbușit, așa că am facut și puțină carstologie.

Pe Valea Brătcuței a mers toată trupa, sub conducerea voluntarilor ECOTOP, care au rămas fără mâncare – au mâncat-o pe toată copiii.

Concluzia ieșirilor a fost că am găsit aceleași specii de amfibieni ca la Betfia.
Și ca să mai facem și altceva, nu numai studiul amfibienilor am construit cinci adăposturi pentru lilieci, pe care le-am montat pe șură.

Bineințeles, fiecare seară s-a încheiat cu foc de taără și cântece de munte.

Cele șapte zile au trecut foarte repede și la festivitatea de înmânare a diplomlor întrebarea pe care ne-au pus-o toți a fost : "De ce nu faceți tabără de două săptămâni?"

Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...
Junior Ranger 2...

Tabără realizată în cadrul proiectului ”Outdoor Academy”. Proiect finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.

JR 2018

Dacă îţi pasă de natură hai cu noi!
Vei avea ocazia să descoperi viaţa sălbatică din pădurile munţilor noştri şi vei înţelege ce înseamnă o arie protejată.
Devenind Junior ranger vei avea privilegiul de a te implica în activităţile de protecţie, vei câştiga experienţă muncind într-o arie protejată, vei acumula cunoştinţe în mod distractiv.
Îți vei petrece timpul liber în mod deosebit, împreună cu prietenii.

Fii tot timpul dornic de acţiune!
Îndrăzneşte să descoperi!

Tabăra Junior Ranger Damiş 2018
Categorie de vârstă: 10 – 14 ani
Perioada: 13 – 19 august 2018
Locaţia: Damiş, comuna Bratca
Persoana de contact: Mircescu Eleonora, președinte ECOTOP Oradea,
- TEL: 0740950793

Descarcă regulamentul taberei de aici.

Descarcă programul taberei de aici.

Activitate realizată în cadrul proiectului ”Outdoor Academy”. Proiect finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.

Situl Natura2000 ROSCI0008 Betfia

Ziua ariei protejate a debutat cu o serie de prezentări ținute la Școala gimnazială ”Floare de Lotus” din Sânmartin.

Prima prezentare a fost cea a specialiștilor de la Muzeul Țării Crișurilor. Muzeul a fost custodele ariei protejate înaintea ECOTOP și a derulat o serie de activități legate de conservarea speciilor protejate din sit. Doamna geolog Erika Posmoșanu i-a încântat pe elevi cu prezentarea generală a sitului, a faunei și florei protejate , dar și a problemelor legate de conservare în sit.

A urmat prezentarea legată de populația de lilieci din Avenul Betfia, susținută de specialistul CCCL Cluj, Bücs Szilárd.

Ziua s-a încheiat cu o ieșire în sit, la care au participat cca 30 de persoane, elevi, profesori și părinți. A fost vizitat unul dintre punctele fosilifere din Rezervația Paleontologică, unde a fost prezentată importanța din punct de vedere geologic a faunei fosile descrise din zonă.

După lăsarea întunericului cei prezenți au avut ocazia să asiste la spectacolul oferit de ieșirea din aven a sute de lilieci porniți să se hrănească.

betfia-01
betfia-02
betfia-03
betfia-04
betfia-05
betfia-06
betfia-07
betfia-08
betfia-09
betfia-10
betfia-11
betfia-12
betfia-13

Începând cu data de 01.04.2018 ECOTOP Oradea derulează proiectul Outdoor Academy – Educație și conștientizare în situl Natura2000 ROSCI0008 Betfia, finanțat de Fundația pentru parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România, în cadrul programului Spații verzi, componenta arii naturale protejate.

Proiectul cu valoarea totală de  25574,00 lei, din care finanțarea reprezintă suma de 19620,00 lei, se va derula în perioada 01.04.2018 – 31.08.2018 și are ca scop valorizarea durabilă a capitalului natural al sitului Natura 2000 ROSCI0008 Betfia, prin implicarea comunității locale în  activităţi educaţionale şi  promovare a potențialului natural

Activitățile proiectului sunt concentrate pe activități educaționale întreprinse în școlile partenere – Școala gimnazială Floare de Lotus Sînmartin și Liceul Teoretic German Friedrich Schiller – atât activități indoor, de prezentare a sitului și a importanței acestuia cât și activități outdoor în sit, legate de monitorizarea populației de amfibieni și reptile, a populației de lilieci din Avenul Betfia, activități derulate cu sprijinul partenerilor de la Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.

În cadrul proiectului va fi amenajată o potecă de vizitare turistică, marcată prin panouri cu prezentarea valorilor care sunt protejate și panouri cu imaginilke și denumirea speciior de plante și animale protejate în sit.

Obiectivele proiectului sunt:

 1. Implicarea unui număr de 250 de membri ai comunităților locale Oradea și Sânmartin în managementul ariei protejate prin acțiuni educaționale interactive pe parcursul derulării proiectului.
 2. Creşterea gradului de informare, conştientizare şi implicare a peste 500 de membri ai comunităţilor locale cu privire la conservarea biodiversităţii şi protejarea naturii în cadrul sitului Natura 2000 ROSCI0008 Betfia
 3. Creşterea vizibilităţii valorilor naturale din arealul sitului ROSCI0008 Betfia prin amenajarea unei poteci tematice, amplasarea de panori informative şi organizarea „Zilei Ariei protejate”.

Înapoi sus