Calendar

 

Ultimele Noutăți

Green Days Oradea

Green Days Oradea

ECOTOP Oradea te invită sa participi la Green Days. Ai fost asaltat în ultima vreme de tot...

Ecochallenge 2019 - rezultate

Ecochallenge 2019 - rezultate

Ecochallenge este un concurs interșcolar cu tema protecția naturii a cărui primă ediție a fost...

Junior Ranger 2018

Junior Ranger 2018

Am ajuns la a cincea ediție a taberelor ”Junior Ranger”de la Damiș. Cu un grup de 16 ”experți” în...

PerPedes 2018

PerPedes 2018

Ediţia a -18-a a concursului PerPedes, organizat de către colegii noştrii de la Albamont a avut...

 • Green Days Oradea

  Green Days Oradea

 • Ecochallenge 2019 - rezultate

  Ecochallenge 2019 - rezultate

 • Junior Ranger 2018

  Junior Ranger 2018

 • PerPedes 2018

  PerPedes 2018

 

Săcueni – Natură şi comunitate

Începând cu data de 30.09.2017 proiectul Săcueni – Natură și comunitate , finanțat de Fundația pentru parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România, în cadrul programului Spații verzi, componenta arii naturale protejate, s-a încheiat.

Proiectul cu valoarea totală de  28.842,00 lei, din care finanțarea reprezintă suma de 19920,00 lei, s-a derulat  în perioada 01.05.2017 – 30.09.2017 și a avut ca scop valorizarea durabilă a capitalului natural al sitului Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni, prin activităţi de promovare, activităţi educaţionale şi activităţi de implicare a comunităţii locale.

Prima activitate din proiect a avut loc în data de 13.05 – concursul interșcolar pe teme de mediu , ECOCHALLENGE.

Concursul a avut loc la Săcueni. Au participat 18 echipe de câte 4 elevi de gimnaziu, însoțiți de câte un profesor coordonator, 9 echipe din Săcueni, 10 din Oradea, Cefa, Inand. Elevii au avut de rezolvat un chestionar teoretic și mai multe probe practice.

Concursul a făcut parte din seria activităților educaționale pe care ECOTOP le-a derulat în Situl Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni, care se află în custodia ECOTOP din iulie 2016.

Au avut loc 16 activități sub genericul ”Școala pădurii”, pe parcursul celor 5 luni ale derulării activităților proiectului, cu participarea a peste 300 de elevi din Săcueni, și satele adiacente, și două școli din Oradea – școala Nicolae Balcescu și Liceul teoretic Friedrich Schiller.

A fost amenajat un traseu tematic de vizitare a rezervației de stârci de lângă Lacul Olosig, fiind amplasate patru panouri cu prezentarea biodiversității din areal, pe o distanță de cca 1,4km.

A fost degajat de vegetație traseul de vizitare al Rezervației Lacul Cicoș și revopsite marcajele de delimitare ale rezervației.

Proiectul "Natura2000 - formare pentru tineri, promovare pentru ariile protejate" finantat de Consiliul Judetean Bihor, a avut ca scop îmbunătățirea vizibilității și a implicării tinerilor în cunoașterea și promovarea siturilor Natura2000 Betfia, Săcueni și Muntele Șes.

Din totalul sumei solicitate pentru organizarea cursurilor de formare profesională și publicarea de materiale de promovare – 99100 lei, a fost aprobată spre finanțare suma de 10000lei, suficientă doar pentru publicara materialelor de promovare. A fost tipărită broșura de prezentare a ariei protejate ROSCI0220 Săcueni

La ora actuală sunt în curs de elaborare broșurile bilingve de prezentare a ariilor protejate ROSCI0008 Betfia și ROSCO322 Muntele Șes.

Începând din luna noiembrie ECOTOP se va muta în noul sediu de pe strada Graurilor nr 5, unde va fi și sediul administrației sitului Natura 2000 Muntele Șes.

sacueni-01
sacueni-02
sacueni-03
sacueni-04
sacueni-05
sacueni-06
sacueni-07

Ecochallenge 2017

Deja tradiţionalul concurs pe teme de educaţie ecologică şi protecţia mediului destinat elevilor de gimnaziu, organizat de către Ecotop, a avut loc anul acesta la Săcueni, ca activitate în cadrul proiectului "Săcueni - Natură şi comunitate", finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România în cadrul programului "Spaţii verzi", componenta "Arii naturale protejate".
Au participat 90 de elevi din Oradea şi Săcueni, grupaţi în echipaje reprezentând şase şcoli (Liceul Teoretic "Petöfi Sándor" Săcueni, Liceul Teoretic German "F.Schiller" Oradea, Şcoala gimnazială nr.1 Cefa, Şcoala gimnazială nr.2 Inand, Liceul Tehnologic Sanitar "V.Voiculescu" Oradea, Şcoala gimnazială "Octavian Goga" Oradea). Gazda concursului, Liceul Teoretic "Petöfi Sándor" Săcueni (mulţumim domnului prof.Cservid Levente pentru implicare şi sprijin!), a pus la dispoziţia concurenţilor sălile de clasă şi parcul din apropiere, unde, forţaţi şi de ploaia ameninţătoare, concurenţii s-au intrecut in mai multe probe practice si teoretice timp de 4 ore.
În final, câştigători au fost membrii echipajului GEKKOSZ de la Liceul "Petöfi Sándor" Săcueni (Vigh Szabolcs, Marinkás Krisztian, Létai Gergő, Elekes Kristóf, toţi clasa a VIII-a, căpitan nejucător prof. Botos Botond), urmaţi foarte aproape de echipajele ECO (Liceul Teoretic German "F.Schiller", Enache Dominique, Veres Anett, Gere Jozsef, Kasziba David, toţi clasa a VIII-a, căpitan nejucător prof.Petruc Sandra) şi FÖLDANYÁK (Bucătariu Alexandra, Merca Sebastian, Vidican Eva, Végh László, toţi clasa a VII-a, căpitan nejucător prof.Borsos Maria).

Fotografiile sunt realizate de: Eleonora Mircescu, George Togor, Adelina Nan.

Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...
Ecochallenge 20...

Începând cu data de 01.05.2017 ECOTOP Oradea derulează proiectul „Săcueni – Natură şi comunitate” , finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România, în cadrul programului „Spaţii verzi”, componenta”Arii naturale protejate”.
Proiectul cu valoarea totală de 28.842,00 lei, din care finanţarea reprezintă suma de 19920,00 lei, se va derula în perioada 01.05.2017 – 30.09.2017 şi are ca scop valorizarea durabilă a capitalului natural al sitului Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni, prin activităţi de promovare, activităţi educaţionale şi activităţi de implicare a comunităţii locale.
Prima activitate din proiect a avut loc în data de 13.05 – concursul interşcolar pe teme de mediu – ECOCHALLENGE.
Concursul a avut loc la Săcueni. Au participat 18 echipe de câte 4 elevi de gimnaziu, însoţiţi de câte un profesor coordonator - 9 echipe din Săcueni, 10 din Oradea. Elevii au avut de rezolvat un chestionar teoretic şi mai multe probe practice, de aptitudini şi îndemânare.
Premiul I a fost câştigat de echipa Gekkosz de la Liceul Teoretic „Petöfi Sándor” Săcueni, premiul II a revenit echipei ECO de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, iar premiul III a revenit echipei Földanya de la Liceul Teoretic „Petöfi Sándor” Săcueni.
Concursul a făcut parte din seria activităţilor educaţionale pe care ECOTOP le va derula în Situl Natura 2000 ROSCI0220 Săcueni, care se află în custodia ECOTOP din iulie 2016.
În cadrul proiectului, vor mai fi organizate activităţi educaţionale şi de cunoaştere a ariilor protejate Lacul Cicoş şi Săcueni – Zilele rezervaţiei naturale Lacul Cicoş, Şcoala pădurii. De asemenea, vor fi realizate: o potecă tematică despre cea mai mare colonie de stârci cenuşii din partea nordică a judeţului Bihor şi o serie de publicaţii despre ariile protejate.

Tot din iulie 2016 ECOTOP deţine şi custodia Sitului Natura2000 ROSCI0008 Betfia, împreună cu rezervaţia paleontologică Dealul Şomleu. Pentru Situl Natura2000 Săcueni ECOTOP va trebui să elaboreze planul de mnagement în următorii doi ani. Situl Betfia are plan de management şi regulament de funcţionare, organizaţia noastră având sarcina să implementeze măsurile de conservare prevăzute în acestea.

Începând cu luna aprilie a acestui an ECOTOP în parteneriat cu Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a primit în administrare situl Natura 2000 ROSCI0322 „Muntele Şes”, împreună cu ariile protejate 2.185 “Gruiul Pietrii”, 2.189 “Punctul fosilifer din Valea Lionii-Peştiş” , 2.691 “Mlaştina de la Iaz”, 2.192. Locul Fosilifer de la Corniţel, 2.690. Rezervaţia Peisagistică Tusa–Barcău (doar suprafaţa care se suprapune cu ROSCI0322 “Muntele Şes”).
Pentru administrarea acestei arii naturale protejate cel două organizaţii au sarcina de a constitui în decurs de 6 luni o structură de administrare cu personalitate juridică. Aceasta va fi responsabilă cu ducerea la îndeplinire a măsurilor prevăzute în contractul de administrare, semnat cu Ministerul Mediului.

Înapoi sus